torsdag 23 februari 2012

Ej tjäna på andra!


Helsidesannonser i pressen kostar hundratusentals kronor. Nu annonserar ett av vårt lands stora skojarföretag i el-branschen – e-on - om hur vi ska kunna minska våra elräkningar. Företaget påstår sej vilja minska den onödiga konsumtionen. "Både för klimatets och din plånboks skull."
De vill få oss att tro att de lägger ut miljoner kronor i annonspengar för att vi ska minska deras inkomster. Ett "energisparexperiment" ska, om det lyckas, minska kostnaden med 4000 kronor om året för en normalstor eluppvärmd villa.

Vilket betyder att e-on skulle förlora tre miljarder konor per år. För att få den förlusten annonserar de nu för miljonbelopp.
Snälla kapitalister! Som tycks tro att vi är idioter.
Genom TT yttrar sej Swedbanks ekonomer i pressen om saken. Elpriset sjunker under de närmaste veckorna när vädret blir mildare, säger de. Och menar att "elpriset påverkas starkt av politiska beslut" (SvD 18/2).
Ja, om folket hade politiker med makt skulle elektriciteten inte ge hänsynslösa spekulanter miljardvinster.
I DN (21/2) läser jag att man ska se upp med olika typer av rörligt elpris. Om man binder det för ett år framåt är det dyrare än utan bindningstid. Just nu är det fyra öre dyrare.

Priser går upp eller ner. Av sej själva, verkar det som. Vi får sällan veta att det är människor bakom och vilka de är.
Politikerna vet vi vilka de är. De tycks också tro att vi är idioter. I tisdags såg jag i teves Nyhetsbyrån en av deras senaste annonser: "Vi älskar människor, nya Moderaterna."
Och de gynnar sina polare i affärsvärlden. Om de hade det minsta intresse för människor skulle de reagera omedelbart när de läste detta:
"Min son har inlärningssvårigheter och får stöd för det i skolan. Men han behöver glasögon för att kunna läsa i böckerna och jag har inte råd att löpa glasögon." (DN 21/2)
Glasögon till barn ska vara gratis.
Det är en av de enkla frågor som en arbetarregering omedelbart måste ta itu med. Liksom elpriset. Liksom att inget läkarbesök ska kosta mer än ett par hundra kronor, alltså även tandläkarbesök.

En arbetarregering. Om vi får någon. Och om den blir vad vi hoppas. Så att den tvingar på oss alla en självklar moral:
Ej tjäna på andra men tjäna varandra!
      


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar