måndag 2 juli 2012

Att avskeda folk är gratis



Enligt ett TT-telegram ska vitvaruföretaget Asko flytta sin produktion från Sverige till Slovenien. 450 anställda mister jobben. Det har ägarna beslutat.
Här ser vi alltså ett företag där 450 anställda jobbar ihop till sin och sina familjers – mer än tusen personers – försörjning och dessutom ger ägarna arbetsfri vinst.
Ägarna har kommit underfund med att deras vinst kan bli större om man flyttar företaget utomlands. Och så sitter de i styrelsemöte och beslutar att göra så.
I Sverige kostar det inget att beröva tusen personer deras försörjning. I andra länder kostar det pengar att avskeda folk.

I Spanien får man 3,2 månadslöner om man varit anställd i fem år och 12 månadslöner om man varit anställd i minst tjugo år. I Italien en månadslön per anställningsår. I Frankrike en femtedels månadslön per anställningsår. I Storbritannien nittiosextusen kr för den om jobbat minst två år. I Österrike 14 månadslöner för den som varit anställd mindre än tjugofem år och ytterligare 14 månadslöner för den som varit anställd längre. (Uppgifterna finns på Wikipedia.)

Hos oss i Sverige är det gratis att avskeda folk. Om man i stället tänker sej att vi haft lag om ett blygsamt avgångsvederlag på, säj, en miljon per anställd, så skulle det här företagets flytt till Slovenien ha kostat 450 miljoner, en struntsumma för jätteföretaget men en lindring för ett tusental människor som några rikemän velat kasta ut på gatan för att öka sin vinst.
Får vi en sån lag efter nästa val?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar