tisdag 14 augusti 2012

En ny statlig jättefond?



I söndags hade DN en ledare med rubriken Lyssna till Lindbeck. Det meddelades att den gamle ekonomen Assar Lindbeck i veckan kommer med sina memoarer, där det finns ett kapitel om 1970- och 80-talens stora strid om löntagarfonderna.
Ledaren säger: "Om löntagarfonderna hade genomförts som LO ville och Socialdemokraterna pressats till, hade makten över det svenska näringslivet successivt hamnat i fackets händer."
Det vill säga i folkets händer.

Ledaren fortsätter: "Lindbeck konstaterar att Sverige aldrig vart så nära en massiv socialisering av näringslivet som under fondstriden."
Det är meningen att vi som läser detta ska dela DN:s, dvs Peter Wolodarskis, fasa över att folket skulle få något att säga till om i den svenska företagsamheten. Men riktigt säker är man tydligen inte, för ledaren slutar: "Lyssna till Lindbeck och säg nej till tanken på en ny statlig jättefond."

Jag har inte sett att en sån tanke skulle vara på gång. Var skulle den kunna dyka upp? Inte i den statliga pensionsutredningen väl, den som snart lägger fram sitt slutbetänkande? Den behöver nog inte DN oroa sej för. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar