fredag 3 augusti 2012

När kommer tantvarningen?



Åldrandet kommer lömskt smygande, säger 62-årige musikern och ståupparen Lennie Norman i förordet till sin bok Gubbvarning (Forum). Det minns man inte om man är 25 år äldre än han. Men hur det är att vara gubbe, det vet man. Och enkla iakttagelser av hur det var förr möter man med glad förvåning. Till exempel:
Du vet att du är gubbe när du varit med om att köpa mjölk i lösvikt. Eller när du anser att en maträtt utan sås och potatis inte är en riktig måltid. Eller när du samtidigt som du slår in din pinkod läser siffrorna högt…
Det här är presentboken till varje manlig åldring. Man låter boken sjunka i knät och faller i tankar. Minns hur man som barn blev skickad till livsmedelsaffärn som var delad i två, en för mejerier och en för specerier. Hur tanten bakom disken sänkte litermåttet i plåttunnan och hällde över mjölken i plåtflaskan man hade med sig. Hur man betalade med kopparpengar, ettöringar, tvåöringar, femöringar – och hur man själv fick en tvåöring till kola för besväret.
Som åldring kan man känna sig träffad när Lennie Norman tar hjälp av Oscar Wilde: Unga män vill vara trogna men är det inte, gamla män vill vara otrogna men kan det inte.
Här kommer vi in på ett område där det är helt olika för män och kvinnor. Det skulle vara roligt om någon gammal tant ville göra en liknande bok och påminna om hur det var att vara flicka i arbetarklassen medan det ännu skulle vara sås och potatis i en riktig måltid.
                                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar