lördag 19 januari 2013

Är Sverige ett rikt land?



På 1700-talet fanns det en gubbe i Sverige som hette Anders Bachmanson. Han gifte sej till rikedom och adlades 1743 med namnet Nordencrantz. Han blev en av vårt lands första nationalekonomer och är känd för att ha sagt:
– Många fattiga är ett lands rikedom!
Det låter märkvärdigt välbekant även i dag. Antalet fattiga ökar. Alltså ökar landets rikedom. Sverige är ett rikt land, har jag hört flera gånger i TV på sista tiden. De rika blir allt rikare. Är det dom som är Sverige?

Men de arbetslösa då? De som fått sparken för att det måste sparas?
 Vi vanliga människor är klokare än dom som styr oss. En vanlig svensk arbetare kan räkna ut att det inte lönar sej för samhället att avskeda ett vårdbiträde. Med socialbidrag och utebliven inkomstskatt går det ekonomiskt jämnt ut. Om man dessutom räknar med att den avskedade blir ledsen och att den som skulle vårdas blir vanskött gör samhället en avsevärd kvalitetsförlust.

Såna beräkningar är enkla för oss men svåra för makthavare som inte umgås med oss och aldrig drabbas av sina egna beslut.
Vanligt folk begriper att det som sparas in på ett håll måste tas ut nån annanstans. Vanligt folks tänkande är logiskt – och därmed planekonomiskt.

Jag tror de flesta av oss håller med serietecknaren Sara Granér som kallat sin senaste bok All I want for christmas is planekonomi. Jag får väl passa på att rekommendera den!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar