söndag 26 maj 2013

Varför firar vi inte Föräldrarnas dag?



I dag är det Mors dag. En högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. I min bok Max Svensson Lurifax påstår jag att det är Max som hittar på Mors dag, och även Fars dag, för att affärsmännen ska få sälja en massa presenter. Wikipedia har en annan mening.

Där påstås det att Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av hennes mors bortgång hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag där. I Sverige firades mors dag första gången 1919.

Hur ska man nu fundera kring det här? Man kan fråga sej varför Mors dag och Fars dag firas så långt från varandra. Far får ju vänta på sin dag till 10 november. Varför slår man inte ihop dem till Föräldrarnas dag?

Nej, för då skulle vår tids stora problem – ojämlikheten - bli alltför synlig! Mor skulle kanske få billigare presenter eftersom hon är ekonomiskt svag. Till Far måste man kanske ge lite dyrare och häftigare grejer. För det är ju som poeten Ove Klinthäll skriver:

Efter sju års styre är Sverige, som nation,
ibland de allra bästa på sund segregation.
Allt mindre går till fattiga, långt mera till de rikaste.
Äntligen hör fosterlandet till de ojämlikaste.

Den här versen handlar kanske inte alls om Mors dag. Men eftersom den kom just nu, tolkar jag den på mitt sätt. Sju års styre syftar ju på regeringen och Fredrik Reinfeldt, och dom ska man alltid skylla på. Om vi hade en socialdemokratisk regering skulle vi inte ha någon ojämlikhet. Då skulle Mor tjäna lika mycket som Far. Och vi skulle ha kunnat slå ihop deras dagar till en enda Föräldrarnas Dag. Det är jag helt säker på.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar