lördag 6 juli 2013

Läroböcker är död litteratur!



I går uppmanade jag dej: Läs böcker! Jag påstod att det är nyttigt att läsa. Nu finns det ju annat att läsa, så låt oss titta närmare på problemet.

Vi har tre roller i livet. 1) Arbetare. Då måste vi troligen läsa instruktionsböcker och bruksanvisningar. 2) Medborgare. I den rollen läser vi bland annat tidningar för att kolla nyheter och få politisk information. 3) Medmänniska. I den rollen behöver vi skönlitteraturen, som visar oss vad människor tänkt och gjort i alla tider.

Sen finns det en typ av böcker som vi bör undvika och helst också borde skydda våra barn ifrån: läroböcker. Läroboksförfattare gömmer sej och använder ett livlöst och neutralt språk. Deras texter utger sej för att vara sanna utan att man får veta vem som ligger bakom och hävdar bokens sanningar. I skönlitteraturen är författaren synlig och använder hela språket.

Uppmana därför alla människor och särskilt skolbarn att läsa skönlitteratur. Det har visat sej att den elev som läser skönlitteratur också blir bättre i andra ämnen, inte bara i språk utan även exempelvis i matte. Ingen begriper varför – men det är väl konstens förmåga att förädla oss och förgylla våra liv. I varje fall låter det bra om vi säger så.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar