fredag 29 november 2013

Bibeln blir kul i serieckningar


Snart är det jul Då blir det religion och Jesusbarnet i krubban och allt det där. Om du vill förklara det för barnen vill jag rekommendera en bok från förlaget Kartago, Första Moseboken Genesis av Robert Crumb, en av världens mest kända serietecknare.
Crumb har här gjort ett jättejobb. På tvåhundra sidor med tusentals teckningar har han gett liv åt den närmast oläsbara text som är Bibelns. Adam har snopp och Eva har både snippa och präktiga runda bröst. Människorna är skapade till Guds avbild, men hur Gud ser ut på kroppen får vi inte veta, för hans stora skägg är i vägen.
I kapitel två är Adam plötsligt ensam. Gud tar ett av hans revben och skapar Eva. Båda är nakna och kan oblygt krama varandra i gräset tills ormen kommer och ställer till det för dem.
Robert Crumb tvekar inte att visa samlag i bild. Gud är mycket intresserad av vem som ligger med vem.
Vad Robert Crumb gör och som Bibeln inte gör är att ge människorna utseenden, ansikten. I den gamla litteraturen ser inte människor ut. De beskrivs med vad de säger och gör, så hos Homeros som i Bibeln. Jesus har fått sitt utseende av konstnärer, inte av författare. I den här boken får människorna ansikten, kläder, hus och omgivningar av en fantasifull och fördomsfri konstnär.
Om man anser att barn bör känna till Mosebokens figurer kan man använda den här boken för högläsning (men bilderna ger barnen en mer realistisk människosyn än vad bibeltexten gör). Och så passar boken för troende med sömnproblem. De kan här få flera nätter med god underhållning.
                                                                                    




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar