onsdag 20 november 2013

Inte vlll jag hamna på ålderdomshem!


När jag inte har något att berätta föredrar jag att rekommendera en bok. Den här gången blir det Sara Beischer Jag ska egentligen inte jobba här (Ordfront), Det är en rolig roman om åldrande, död och elände. Nittonåriga Moa vill bli skådespelare men tar ett tillfälligt jobb på Liljebackens äldreboende.
Moa tvingas vänja sig vid att jobba och umgås med gamlingarna. Alla har sina egenheter. En vill att Moa ska köra bort alla de otäcka män som står utanför fönstret och tittar på henne. En annan nyps om man kommer för nära. En tredje spottar ut mat och lägger sina löständer i mjölkglaset. En av gamlingarna heter Urban och har varit präst. Han flinar mot Moa och säger: Flickor som du ska knullas. Moa tvättar Urbans kön med ljummet vatten. Tvätta mer! mumlar Urban.
Snart börjar Urban umgås med gamla Astrid. Han knäpper upp hennes blus och tar henne på brösten. Han sticker ner handen i hennes byxor. Moa undrar hur länge det är sen de bytte blöja på Astrid. Moas uppgift blir att skilja Urban och Astrid åt på fredagarna, då Astrids man kommer på besök.
På Liljebacken dör folk medan personalen är underbemannad. Moa börjar läsa dödsannonser. När orden inte räcker till tar de hjälp av Nils Ferlin…
Det här är en mycket imponerande debut. Ett litterärt reportage från en värld som vi inte vet mycket om men där vi alla riskerar att hamna om vi lever tillräckligt länge.
                                                 
        
        





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar