tisdag 14 januari 2014

Den här ska du prenumerera på!


Så har vi då fått en ny rikstäckande morgontidning i Sverige, något som inte hänt på de senaste trettio åren. Den nya tidningen heter Dagens ETC. Ansvarige utgivaren Johan Ehrenberg säger: Vi är en röd tidning för en grönare värld.
Första numret är innehållsrikt. Ledarskribenten Andreas Gustavsson skriver att det tar längre tid att bygga ett land än att förstöra det och konstaterar att runt 75 procent av oss gärna betalar mer skatt om den går till vård av sjuka och äldre.
Miljöpartiets Åsa Romson skriver att Sverige i dag är världens största vapenexportör per capita och att vi exporterar mer vapen än någonsin till diktaturer. Vi satsar på JAS. Om vi skulle satsa lika mycket som Tyskland på solenergi, som Danmark på vindenergi eller som Norge på elbilar skulle det skapa lika många jobb och gynna det moderna samhället.
Ett antal kändisar välkomnar Dagens ETC. Maria-Pia Boëthius skriver: "Fullt av jävlar anamma! Mängder av människor vill ha en morgontidning men är trötta på DN och SvD. De längtar efter en annan syn på världen än de borgerliga konglomeratens".
Dagens ETC har lyckats få en intervju med Svenska Motståndsrörelsen, den mest våldsamma av landets naziströrelser som i regel inte ger intervjuer. Rörelsen består bara av något hundratal personer spridda över landet. De intervjuade säger: "alla ska veta att vi är redo att bruka våld. Vi utkämpar ett krig."
Så intervjuas sossen Stefan Lövfen som har målet "att fortsatt vara största parti och bilda regering". Några uttalanden av honom lyfts fram. I november lär han ha sagt "att det är tänkbart att samarbeta med egentligen alla partier utom Sverigedemokraterna". Och i november i TV:s Agenda: "Jag tror ingen kan säga vad som är höger och vänster". Men han ogillar att Moderaterna kallar sej ett arbetarparti. "Jag blir lika full i skratt varje gång".
Vi får veta att Stefan Löfven tjänar 116.000 kronor i månaden. Ett invandrarpar gillar honom och säger: "Han tänker inte på sig själv, han tänker på andra, särskilt de om har det sämre".
Vindkraften i Skottland är nu större än vattenkraften. Londons taxibilar ska vara eldrivna år 2015. Vi får fina svenska filmer i vår. En svensk tittar i genomsnitt på TV 159 minuter varje dag. Mest sedda programmet 2013 var Melodifestivalens svensk final med över fyra miljoner tittare.
Ja, det är mycket man får veta i den nya dagstidningens första nummer, både viktigt och oviktigt. En röd tidning för en grönare värld. Eller som Jan Guillou säger: "Varje ny vänsterröst i den starkt borgerligt dominerade medievärlden är mycket viktig och välkommen".
Det är bara att hålla med. Prenumerera du också!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar